AEROmagazin clanak clanak
SADRŽAJ
ČASOPISA

sa izvodima svih članaka

  osmatračnica
  vesti
  ratne mašine
  LEPI i SKUPI  
Najnovija tržišna utakmica oko prodaje lovačkih aviona najnovije generacije samo što se nije rasplamsala. Avioni, kakvi su Lokid Martinov F-16 i MiG-29, ipak su konstrukcije stare više od dvadeset godina i smatra se da su došli do vrhunca u svom razvoju. Razvijeni su lovci nove generacije. Raptor, JSF, Gripen i Rafal su ti, koji će po svemu sudeći ubuduće dominirati tržištem. Oči su usmerene i u Ruse. Dok nova generacija definitivno ne zagospodari, mr Mato Siladić objašnjava kakvo je sada stanje na svetskoj pijaci lovačkih aviona.
  NEMAN JAŠE NA TALASIMA  
Razvoj savremenih raketnih sistema poslednjih nekoliko decenija uveo je rat na moru u novu dimenziju. Osim klasičnog artiljerijskog naoružanja, brodovi su danas u mogućnosti da zahvaljujući raketnom naoružanju dejstvuju znatno iza linije horizonta. Goran Memon se pozabavio protivbrodskim raketama, noćnom morom svakog mornara.
  ORLOVO OKO NATO-a
članak
 
Stalnim usavršavanjima i ugradnjom najmodernije opreme, Lokidov visinski izviđač U-2 je više od 40 godina neizostavan činilac svih vazduhoplovno - obaveštajnih akcija SAD i NATO alijanse. Poslednja od njih se odvija u vazdušnom prostoru SR Jugoslavije. Tekst Igora Salingera pokušava da demistifikuje jednu od legendi "hladnog rata".
 
  osvajanje neba
  UTVA ILI FENIKS?  
Raspadom bivše SFRJ, jezgro nacionalne vazduhoplovne industrije se preselilo u pančevačku "Utvu". Igor Salinger je razgovarao sa direktorom jedine fabrike aviona u SRJ Mirkom Bućanom o sadašnjem obimu poslovanja i o tome na koji način "Lola-Utva" namerava da nastavi tradiciju industrije koja je proteklih 75 godina proizvela bezmalo 4000 aviona i helikoptera.
  biznis klasa
  VEĆ VIĐENO?  
Novi Boeingov putnički avion bi trebalo da zameni veliku flotu DC-9-30 u kratkolinijskom saobraćaju. Na taj deo tržišta je oko bacio i Airbus sa svojim A318. Problem je u tome što Evropljani nisu jedini konkurenti B717 u ovom poslu, već je to i drugi avion iz Boeinga u istoj kategoriji - B737. Dragan Ćirić objašnjava.
  POTERA ZA BOEINGOM 747  
Kralj širokotrupnjaka trpi napade iz vazduha i sa zemlje: Airbus i Boeing, jedina dva preostala proizvođača velikih civilnih aviona izvan Rusije, užurbano pokušavaju da definišu programe koji bi zadovoljili potrebe tržišta za avionima velikog kapaciteta i doleta, a one će se neminovno javiti u sledećem veku.
  arhiv
  SRBIJA 1944:
SUKOB SAVEZNIKA

članak
 
U istoriji Drugog svetskog rata je zabeleženo na hiljade borbi u vazduhu... Zapisan je, međutim, samo jedan slučaj međusobnog sukoba lovaca dvaju najznačajnijih saveznika antihitlerovske koalicije, Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država. Piše prof. Čedomir Janić.
 
 
Feljton: AVION MIMA-2 (2)
Dragulj predratne jugoslovenske vazduhoplovne industrije
  sam svoj...
 
MAKETARI U NIŠU
Izveštaj sa Trećeg saveznog takmičenja avio-maketara.
  Klasa F-1-G: GUMENI TAKMIČAR  
Zoran Ivančević opisuje izradu modela koji su po dimenzijama i mogućnostima manji i slabiji u odnosu na normalne, slobodnoleteće modele.
  silikon
  gluvarenje po vebu  vrh strane  
  javite seRedakcija
AEROmagazin-a

Palmira Toljatija 5/I
11075 Novi Beograd
Tel./Fax:
+381 (11) 600-720; 670-927
sadržaj --- u-2 --- sukob
 

Copyright ©1999: BB-Soft, Beograd
Design StudioS