AEROmagazin clanak clanak
SADRŽAJ
ČASOPISA

sa izvodima svih članaka

  osmatračnica
  vesti
  ratne mašine
  Duh sa bombama
članak
 
"Stelt" tehnologija je bila neprikosnovena američka tajna, sve do momenta dok jugoslovenska PVO nije oborila avion F-117. Tog trenutka je srušen dugogodišnji mit i ta "nedodirljiva tehnologija za ostatak sveta" se našla u rukama mnogih zaljubljenika u vazduhoplovstvo, lovaca na trofeje i stručnjaka. Kakve su sve posledice ovog događaja, još uvek se ne može precizno reći. U svakom slučaju Amerikancima je bilo veoma teško priznati, da je kompletan koncept "stelt" tehnologije, u koji je uloženo više desetina milijardi dolara, doveden u pitanje. Zbog toga je bio nametnut imperativ - upotrebiti B-2 i dokazati njegovu efikasnost i nevidljivost u daljem toku agresije na Jugoslaviju. Pišu Dušan Maoduš i Milan Bajović.
 
  Antibalistički štit  
S-300V je samohodni raketni sistem PVO, namenjen za zaštitu trupa (jedinica) i važnih ciljeva od napada iz vazdušnog prostora prvenstveno taktičkim i operativno-taktičkim balističkim raketama. Za razliku od sistema koji su sada u naoružanju zapadnih zemalja, sistem S-300V je od početka prjektovan kao sredstvo za borbu protiv balističkih raketa i drugih visokopreciznih, slabouočljivih ("steltnih") visokomanevarskih i otpornih ciljeva. Slavko Pokorni opisuje jedinstvene borbene mogućnosti sistema S-300V, postignute najvećim delom zahvaljujući veoma moćnim raketama koje su razvijene pre svega za taj sistem.
  Ruske precizne rakete  
Aeromagazin je u prethodnim brojevima pokušao da skine veo misterije sa vođenih avio-bombi NATO pakta, kao i sa dela ruskog arsenala savremenih preciznih oružja te vrste. Da bi bolje razumeli rusku strategiju dejstava u Čečeniji i sagledali spektar mogućnosti uništavanja ciljeva na zemlji sa veće udaljenosti, Branko Savkič u ovom članku iznosi relevantne podatke o ruskim vođenim i samonavođenim raketama vazduh-zemlja.
  Zlatna energetska rezerva  
Praksa je pokazala da neki avioni mogu bezbedno da izvrše letački zadatak čak i ako mehaničar zaboravi da postavi akumulatorske baterije. Međutim, "akumulatori" su i dalje nezaobilazan izvor električne energije na vazduhoplovima. Zbog specifičnih uslova koji se javljaju u letu, i avionske akumulatorske baterije imaju posebnu konstrukciju... Piše Ivan Korhner.
  Sedište koje život čuva  
Ruska kompanija "Zvezda" je već dva puta pred zaprepašćenim očima posetilaca na Buržeu uživo demonstrirala pouzdanost svojih izbacivih sedišta K-36. Prvi put je to bilo 1989. godine pri udesu aviona MiG-29, a drugi put pri ovogodišnjem udesu aviona Su-30MK. U oba slučaju, piloti su spaseni katapultiranjem sa veoma male visine, pri relativno maloj brzini leta i nepogodnom položaju aviona. Piše Mato Siladić.
  Minijaturni špijuni  
Majušne mikroletelice, ne veće od domaćeg vrapca, obećavaju da postanu ozbiljne leteće spravice koje bi, pomoću već postojećih minijaturnih kamera i predajnika, mogle da izvršavaju zadatke izviđanja i nadgledanja u ratu, ali i u miru. Demonstracioni modeli ovakvih letelica već lete, a u sledećih nekoliko godina se očekuje značajan napredak u ovoj oblasti. Piše Zoran Vasić.
  Supersonični dvoboj na moru  
Ratna pozornica na moru će u 21. veku u potpunosti pripasti nadzvučnim protivbrodskim pojektilima velike razorne moći. Velika brzina leta ovih projektila (3-5 puta brže od zvuka) i domet od preko 300 km će u potpunosti izmeniti fizionomiju borbenih dejstava na moru. Goran Memon iznosi uporednu analizu karakteristika ruskog projektila P-800 Jakunt (NATO oznaka: Gen) i novog framcuskog projekta ASMP.
  NATO protiv SRJ
 
NATO zarobljen u muzeju
Dana 21. decembra 1999. godine, u Muzeju jugoslovenskog vazduhoplovstva je otvorena, pomnogo čemu jedinstvena, izložba ostataka NATO-vazduhoplova i ubojnih sredstava upotrebljenih u agresiji na SR Jugoslaviju, pod nazivom "Kada su eksponati padali sa neba". Tekst - M.Siladić, fotografije - M.D.Ristić.
  principi aerotehnike
  Priča o eksperimentu  
Letimičnim pogledom na opštu vazduhoplovnu literaturu, i sami ste mogli da vidite mnoge slike eksperimenata, uglavnom aerodinamičkih. Iako su zasnovani na već stečenom znanju i iskustvu, njihov ishod nikad nije do kraja predvidiv, i nikad nije bezopasan, ali time oni bude naročitu radoznalost i ozbiljnost. Suzana Šumonja otkriva o čemu se, zapravo, radi.
  nebo za hrabre
  Dijamantske uspomene
članak
 
"...Nos jedrilice sam usmerio ka Kruševcu, spao sam na svega 70 metara i hteo da sletim na jedan oveći sprud, kad odjednom, jak termički udar od vrelog peska i okolne hladne vode. Kazaljka variometra je pokazala 3 do 4 metra penjanja u sekundi. Brza odluka na maloj visini, zaokret ulevo i nakon nekoliko krugova Kruševac mi je bio pod nogama. Visina od 600 metara je bila dovoljna kad sam došao iznad aerodroma. Izvukao sam aerodinamičke kočnice i lagano i oprezno sleteo na zapušten i nepripremljen kruševački aerodrom, dok je mnoštvo dece iz okolnih dvorišta dotrčalo da vidi jedrilicu. Prvi dijamant mi je bio u praznom džepu!" Neprocenjivo bogatstvo svojih letačkih uspomena poklanja nam Dejan Gajić.
 
  arhiv
  Napad na Libiju  
Aprila 1986. godine došlo je do bombaške akcije američkih vazduhoplovnih snaga na Libiju. Konkretan povod za ovaj napad bila je ekplozija bombe podmetnute u američkom klubu u zapadnom Berlinu, za koju su američke obaveštajne službe odmah okrivile režim pukovnika Moamera el Gadafija. Aleksandar Mikić opisuje demonstraciju sile koja je usledila.
  silikon
 
Mini CD-enciklopedija borbenih aviona
Prikaz novog multimedijalnog programa posvećenog vazduhoplovstvu, u izdanju kuće "Extreme Multimedia". Na disku se nalazi 45 najpoznatijih svetskih vojnih aviona, opisanih na 170 stranica teksta, 45 šematskih preseka, 1,200 fotogafija i većeg broja video-prikaza u trajanju od oko 60 minuta.  vrh strane  
  javite seRedakcija
AEROmagazin-a

Palmira Toljatija 5/I
11075 Novi Beograd
Tel./Fax:
+381 (11) 600-720; 670-927
sadržaj --- b-2a --- uspomene
 

Copyright ©1999: BB-Soft, Beograd
Design StudioS