AEROmagazin clanak
SADRŽAJ
ČASOPISA

sa izvodima svih članaka

  osmatračnica
  vesti
  ratne mašine
  NEBESKI ŠPIJUN I KOMANDANT  
Ideja o osmatranju prostora iz vazduha nije nova i datira još iz vremana Drugog svetskog rata, kada su Britanci na svoje avione postavili prve radare, kako bi povećali bezbednost svoje obale od nemačkih brodova i radi otkrivanja izronjenih podmornica u složenim vremenskim uslovima sa gustom maglom. Radarsko osmatranje sa aviona je počelo 1942. godine, a potpunu afirmaciju je ostvarilo 1977. godine uvođenjem u naoružanje američkog sistema AWACS (Airborne Warning and Control Szstem) - sistema za rano otkrivanje, komandovanje, i navođenje iz vazduha. Piše Zoran Marković.
  NOVA SNAGA ZA NOVI MIG  
Jedno od glavnih odličja novog ruskog lovca pete generacije, poznatog pod oznakom MF1 ili MiG 1.44, jeste njegov budući motor AL-41F sa vektorisanim potiskom. On treba da bude vitalna komponenta, koja će novom lovcu obezbediti dugotrajna krstarenja nadzvučnom brzinom i omogućiti supermanevribilnost. O razvoj motora AL-41F, koji se odvija još od 1985. godine u konstruktorskom birou Ljuljka-Saturn, piše Slaviša Vlačić.
  VAZDUHOPLOVSTVA BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ  
Novonastale države na tlu prethodne Jugoslavije su odmah po uspostavljanju samostalnosti posebnu pažnju poklonile razvoju i jačanju svojih vojnih potencijala, naročito vazduhoplovnih. Rukovodeće strukture u tim državama su očekivale da će ti procesi teći vrlo brzo, s obzirom na velika obećanja finansijske i vojne pomoći, koja su stizala od najrazvijenijih zemalja sveta. Dušan Maoduš opisuje kako danas, nekoliko godina kasnije, sve više preovladava realnost...
  BRITANSKI LOVAC NA RADARE  
U toku agresije NATO na SRJ, korišćene su dve vrste protivradarskih raketa: američka HARM, namenjena za dejstvo po radarskim stanicama raketnih jedinica PVO, i britanska ALARM (Air-Launched Anti-Radar Missile), namenjena za dejstvo po radarskim stanicama jedinica vazdušnog osmatranja i javljanja i protivavionske artiljerije. Slobodan i Zoran Miljanović pišu o razvoj rakete ALARM, koji je počeo još 1982. godine u firmi British Aerospace, i o njenim taktičko-tehničkim karakteristikama.
  CRNA RUPA ZA DOLARE  
U Pentagonu postoji i deluje "tajna struktura" ili "vojska u senci", koja radi na istraživanju i razvoju novog naoružanja i vojne opreme za potrebe oružanih snaga SAD. Među njim su i programi poznati pod nazivom SAP (Special Access Programs), koji troše značajne sume iz "crnih fondova" Pentagona. O njima javnost ništa ne zna. Tajnovitost je toliko velika, da o njima nije obavešten čak ni američki Kongres. Piše Nikola Ostojić.
  204. LOVAČKO-AVIJACIJSKI PUK - VITEZOVI NEBA  
Krenuvši tragom najvećeg i ikad viđenog nečoveštva, nazvanog NATO-agresija, direktno stižemo na vojni aerodrom "Batajnica", koji je svakodnevno bio cilj napada najrazličitijim vrstama ubojnih sredstava, pa čak i aerosolnim i kasetnim avio-bombama, zabranjenim Ženevskom konvencijom. Uprkos tome, sa ovog aerodroma su poletali hrabri branioci prestonice u susret mnogobrojnijim, modernijim i savremenijim neprijateljskim lovcima i bombarderima. Piše Radnila Tonković.
  RUSKA IZBACIVA SEDIŠTA U NATO-AVIONIMA?  
Upravljanje i manevrisanje brzim, agilnim borbenim avionom je pravi izvor uživanja, izazvanog dejstvom adrenalina na organizam i emocije. Međutim, uvek je prisutan i stres usled faktora kao što su: profil borbene misije, upotreba borbenih sredstava, kritični manevri, proganjanje od strane neprijatelja i uvek mogući otkazi vitalnih i pomoćnih sistema na avionu. Marko Špoljarić piše o jedinom faktoru koji opušta nervni sistem posade: pouzdanom, sigurnom, i u praksi dokazanom izbacivom sedištu, ili ISSPu - integrisanom sistemu za spasavanje posade.
  NADZVUČNI PRODOR  
Težnja u razvoju protivtenkovskih projektila je upravo u tome, da se nadzvučnim brzinama postigne maksimalan efekat na cilju i da se vreme potrebno za reakciju odbrane toliko smanji, da je efekat iznenađenja potpun. Goran Memon poredi karakteristike dva takva projektila, južnoafričkog "Mokopa" i američkog SPARK.
  NATO protiv SRJ
  VARALICA ZA RAKETE  
Avionski vučeni mamci AN/ALE-50, proizvod poznate kompanije "Raytheon", su nova sredstva za elektronsku samozaštitu aviona, koja su doživela ratno krštenje na jugoslovenskom nebu. Njih su za sobom vukli, po prvi put u ratnim dejstvima, američki avioni. Piše Jovan Rančić.
  sam svoj...
  PUT U SVET MAKETARSTVA  
Vazduhoplovno maketarstvo ima tradiciju od skoro šezdeset godina. Prva maketa se pojavila davne 1942. godine - bio je to Jak-3, napravljen za potrebe obuke pilota nemačkog Luftwaffe na Istočnom frontu. Posle drugog svetskog rata, makete su ušle u proizvodni program mnogih proizvođača igračaka. Piše Srđan Stanišić.
  arhiv
  ROGOŽARSKI A.Ž.R.
članak
 
U želji da posle višegodišnje proizvodnje Malih i Srednjih Brandenburga i aviona inženjera Fizira, konačno ostvari i jedan avion sopstvene konstrukcije, fabrika "Rogožarski" se 1929. godine odlučila da tadašnjem tehničkom direktoru, inženjeru Vilijamu Šusteru, poveri izradu dvokrilca - dvoseda mešovite konstrukcije, koji je trebalo da se koristi za prelaznu i aerobatsku obuku u vojnim pilotskim školama, a istovremeno i da u borbenim eskadrilama posluži za blisko izviđanje. Budući avion je dobio naziv A.Ž.R. - Avion Živojin Rogožarski. Piše Čedomir Janić.
   vrh strane  
  javite seRedakcija
AEROmagazin-a

Palmira Toljatija 5/I
11075 Novi Beograd
Tel./Fax:
+381 (11) 600-720; 670-927
sadržaj --- a.ž.r.
 

Copyright ©1999: BB-Soft, Beograd
Design StudioS