AEROmagazin
  IZVODI
ČLANAKA IZ
AEROMAGAZINA
BROJ 51

  ratne mašine
 

"Maks 2003." - ruski prozor u svet

 
Uz mnoštvo fanfara 19. avgusta je u Žukovskom, nedaleko od Moskve, otvorena šesta ruska internacionalna vazduhoplovna izložba - salon avijacije i kosmonautike "MAKS 2003.", koja je pokazala ne samo šta je postigla ruska i svetska avio-industrija, nego je pokrenula i novi duh saradnje i partnerstva medu vazduhoplovcima sveta. Na izložbi su ucešce uzele 422 ruske i 115 inostranih kompanija iz 38 zemalja, koje su prikazale svoje letacke adute u 58 natkrivenih paviljona i na otvorenom prostoru, ukupne površine od oko 23 kvadratna kilometra. Zvanicno je prikazano 167 letelica raznih tipova, od kojih je pedesetak predstavilo i svoje letacko umece. Prema prvim procenama, izložbu je posetilo oko 700.000 ljudi, pa je po tim pokazateljima "MAKS" nadmašio "Burže" i postao najveci sajam vazduhoplovstva u Evropi. U letackom programu su najviše i najbolje prikazale akro-grupe - "Rus", "Striž", "Ruski vitezovi", italijanska "Frecce Tricolori", francuska "La Patrouille de France", te nezaobilazne letelice
Su-27, MiG-29 i Su-47.
Ruska vazduhoplovna industrija je prikazala sve najbolje što ima. Od borbenih letelica je prikazano sve što vredi pokazati - Su-24, Su-25, Su-27, MiG-29, MiG-31, Mi-8, Mi-24, Ka-50 i druge respektivne letelice. Ruske svemirske snage su prvi puta ucestvovale na izložbi i tom prilikom su prikazale svoje modele "svemirskih luka", rakete-nosace i program obuke. Raketaši su prikazali sisteme PVO: S-300PMU Favorit, S-400 Trijumf, Pancir-S1, Feniks, modernizovanu Šilku, Tungusku, S-125 Pecora-2MT, Top-M i Buk, i Strelu-10M. "MAKS 2003." je pokazao, da ruski proizvodaci naoružanja nisu nikad bili bliže zapadnim partnerima nego sada, i to u prvom redu firmama "EADS", "MBDA", "SAGEM", "Boeing"..., što je na svojevrstan nacin i pokazano prisustvom americkih, italijanskih i francuskih borbenih aviona.(Mato Siladic)

  Pista na auto-putu   U Poljskoj je 27. i 28. maja ove godine održana tradicionalna vežba Ratnog vazduhoplovstva pod nazivom "DOL" (Drogowy Odcinek Lotniskowy). Vežba se održava svake godine, a njen cilj je uvežbavanje poljskih pilota za poletanje sa auto-puta i za sletanje na auto-put. Ovog puta je to bilo pista "Klinska" na auto-putu br. 142, istocno od Šcecina, blizu nemacko-poljske granice…
(Tekst i fotografgije: Carlo Kuit and Paul Kievit/ Bronco Aviation)

  Keckemet Airshow - Peti Put  
Madarski grad Keckemet, koji se nalazi na pola puta izmedu Subotice i Budimpešte, za vecinu prosecnih stanovnika s ovih prostora predstavlja samo jedno mesto stanovanja na geografskoj karti. Medutim, kada su u pitanju ljubitelji vazduhoplovstva situacija je sasvim drugacija, jer Keckemet za njih ima isto znacenje kao budimpeštanski "Hungaroring" za fanove Formule 1. U ovom slucaju, glavni razlog je veliki medunarodni aeromiting, koji se vec nekoliko godina odvija na pisti lokalnog vojnog aerodroma. Ni domacim poštovaocima vazduhoplovstva tradicija keckemetskog aeromitinga nije nepoznanica, jer se tokom svake manifestacije takvog tipa veliki broj vozila sa domacim tablicama tih dana sliva preko granice. Iako je "Aeromagazin" u više navrata vec pisao o zbivanjima na tamošnjem aeromitingu, dogadanja na njemu svakog puta nanovo zaslužuju pažnju. (S.V.)

  "Tiger Meet 2003"
- Kad evropski Tigrovi pokažu svoje zube -
 
U periodu od 2-9. juna 2003. godine severna Francuska je bila scena godišnjeg NATO-okupljanja pod nazivom "Tiger Meet". Naš dopisnik Koen Aerts iz Aero Topics je posetio vazduhoplovnu bazu "Cambrai", u kojoj su se okupili avioni iz više zemalja Evrope, obojeni u tigrove šare, da bi ucestvovali u velikoj vežbi COMAO…

  Korejski "Zlatni orao"  
Južnokorejska industrija, koja je na polju elektronike, automobilizma i brodogradnje vec dostigla svetski nivo, planira da to isto postigne i na podrucju vazduhoplovstva. Vazduhoplovna industrija u toj zemlji nema dugu tradiciju, ali se ocekuje, da bi uz veca domaca ulaganja i uz pomoc uvoza i transfera tehnologija vec oko 2010. godine mogla da bude u rangu najvecih svetskih firmi. U skladu s takvim namerama i ambicijama, konzorcijum KAI (Korean Aircraft Industry), u cijem se sastavu nalaze renomirane firme poput Samsung, Daevu, Hjundai i drugih, sklopio je ugovor vredan dve milijarde dolara s americkim gigantom "Lockheed Martin" o zajednickom projektovanju savremenog nadzvucnog školskog i lakog borbenog aviona
T-50/A-50 "Zlatni orao" (Golden Eagle). (Dušan Maoduš)


  Bežanje pilota preko gvozdene zavese  
Zvanicne istorije mnogih vazduhoplovstava su morale da u svoje anale uvrste i neslavne "junake", koji su svojim letelicama bežali na protivnicku stranu. Iako su takvi dogadaji sa jedne strane imali veliku medijsku pažnju, sa druge strane ih se i danas nerado secaju i pominju, premda su istorijske cinjenice neumitne. Ovakvi dogadaji su narocito bili brojni za vreme "hladnog rata", kada su u najvecem broju slucajeva piloti iz zemalja "Varšavskog pakta" bežali na Zapad. Neki od tih letova su završavali sletanjem na našu teritoriju, a neki su izvedeni preko nje - kako je bilo i u slucaju aktera naše price, madarskog pilota-lovca Jožefa Biroa.
(Pripremio Arpad Dudaš, pilot: credit to Zsigmond Falusy, Nepszabadsag)


  Vazduhoplovstvu na dar  
Prvi dan meseca jula je našem vazduhoplovstvu podario novi objekat. Tog dana je u Batajnici, u okviru proslave Dana Vazduhoplovnog Zavoda "Moma Stanojlovic", svecano puštena u rad ispitna stanica za turbomlazne motore tipa "MM" za lovacke avione MiG.
Projektovanje i izgradnja ovakve ispitne stanice su tehnološki vrlo složeni, pa njihova cena u svetu dostiže vrednosti reda 2-3 miliona evra. Prilikom raspada bivše SFRJ tokom devedesetih godina, RV i PVO je ostalo bez ispitne stanice za motore velikog potiska, što je nametalo potrebu, da se ispitivanje motora nakon opravke i remonta mora vršiti u inostranstvu. Takvo ispitivanje je dosta skupo, cirka 20-25 hiljada dolara po motoru, u zavisnosti od kolicine utrošenog goriva i stanja motora. Naravno, u takvim slucajevima se moraju placati i inostrani kapaciteti, znanja i tehnologije, a pri tome naši kapaciteti ostaju neiskorišceni i država siromašnija za znacajna devizna sredstva... (M.S.)


  Savremena oprema - korak u svet  
Krajem devedesetih godina Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlovic" iz Batajnice je dobio zadatak, da osavremeni postupak podešavanja i provere primarnih komandi leta aviona tipa Orao i Super Galeb. Ova ideja, kao i originalni tehnološki postupak za proveru zazora, krutosti, sila trenja i komandovanja, kao i otklona palica, odnosno pedala i komandnih površina komandnih kola je potekla od strucnjaka Vojnotehnickog instituta iz Žarkova... (Nenad Stevanovic i Dragan Narancic, dipl. ing.)


  Novi trendovi bespilotnog leta  
Informaticka zavisnost savremenog coveka i potreba za informisanjem u realnom vremenu ima posebnu dimenziju u vojnim primenama, gde se brzina odlucivanja i potrebno vreme za reagovanje danas vec meri sekundama. Za takav nivo interakcije izmedu ucesnika savremenog sukoba je potrebna permanentna informaticka pokrivenost i povezanost. U tom smislu su, vec decenijama proveravani sistemi bespilotnih letelica, dobili novu dimenziju. Upravo završeni salon u Buržeu je pokazao, da su vodeci na tom polju -Izraelci krenuli u novu fazu razvoja i primene bespilotnih letelica. Minijaturne bespilotne letelice (Miniature Unmanned Vehicles -MAV), prikazane od strane izraelskih kompanija, imaju masu od svega nekoliko kilograma, a pogonjene su elektricnim motorima i sa specijalno dizajniranim-minijaturizovanim sistemima za komunikaciju i pracenje. (Goran Memon)

 

  biznis klasa
  Global 5000  
Dizajniran za izvršavanje transkontinentalnih letova brzinama bliskim 0,9 Maha, brži od bilo kojeg konkurenta, sa doletom koji mu omogucuje da non-stop leti od kontinentalne Evrope do centralnih delova Severne Amerike, Global 5000 ce predstavljati potpuno novu mogucnost za poslovne ljude, za vladine funkcionere i za vodece ljude velikih korporacija. Sa najprostranijom kabinom u ovoj klasi aviona, sa velikim brzinama interkontinentalnih letova, Global 5000 ce za osam putnika i tri clana posade pružati mogucnost, da u dosad najvecem komforu na aerodromu i u vazduhu budu bliži svojim poslovnim odredištima, nego bilo koji drugi širokotrupni biznis- avion.
(Dejan Savic)

  Avioni našeg neba - PZL-104-35 Wilga -  
Jedan od standardnih sportskih vazduhoplova, koje i danas možemo da vidimo na našim, nažalost, opustelim sportskim aerodromima, jeste avion PZL-104 Wilga, uvezen krajem sedamdesetih godina prošlog veka za potrebe pocetne obuke padobranaca, mada je veoma cesto korišcen i na takmicenjima u preciznom letenju. Po svojim eksploatacionim i letnim osobinama u velikoj meri je odstupao od ostalih sportskih aviona, koji su gospodarili našim vazduhom u protekle dve decenije. (Mladen Dragic)

 

  nebo za hrabre
  B.A.S.E.-jumping rekord u moskvi  
"Prvi festival B.A.S.E.-jumping u Moskvi " (Moscow B.A.S.E. Open Air) je završen 22. juna 2003. godine postavljanjem novog svetskog rekorda tzv. "26-way" u B.A.S.E.-jumpingu, kada je 26 najboljih svetskih bejsera istovremeno skocilo sa fatalne visine od 365 metara sa prelepog i cuvenog TV-tornja u Ostankinu kod Moskve, koji slovi za jedan od najlepših u svetu, cak za unikatan po visini, sa kojeg puca nepregledni vidik i velicanstvena panorama Moskve kao na dlanu - idealan za bejs-džamping. Na B.A.S.E.-festivalu u Moskvi je postignut novi svetski rekord u tzv. bigway-skokovima, kada istovremeno skace više ljudi, a ovaj skok su sportisti posvetili svim žrtvama Velikog Otadžbinskog rata i oborili doskorašnji 24-way rekord, postavljen 1999. sa stene Kžerag u Norveškoj, ali su tada bejseri skakali jedan po jedan. Najvece dosadašnje dostignuce za gradski B.A.S.E. je iznosilo 15-way, a skok sa mosta 19-way.(R.T.)


  FADEC: manje para, više letenja  
Ta famozna rec - FADEC (full authority digital engine control) predstavlja skracenicu za uredaj, pomocu kojeg se vrši potpuna elektronska kontrola rada mlaznog, a odnedavno i klipnog motora. Ovakva zamisao bi mogla da bude veoma interesantna brojnim vlasnicima lakih aviona i sportskim organizacijama, koje, narocito na ovim prostorima, muku muce sa gorivom. Protekle godine eksploatacije ovog uredaja su najbolji dokaz o njegovoj vrednosti, koju prvenstveno možemo sagledati kroz optimizaciju rada motora, što se prakticno ogleda u povecanju efikasnosti, stepena uštede i bezbednosti letenja. Upravo zbog toga posvecujemo pažnju nekim detaljima ovog zaista korisnog uredaja. (Mladen Dragic)


  arhiv
  ERICH "BUBI" HARTMANN  
Pred napad na SSSR juna 1941. godine lovacki pukovi nemackog "Luftwaffe" su u potpunosti bili naoružani avionima Messerschmitt Bf-109E i Bf-109-F, a svaka lovacka jedinica je bila sastavljena od veterana iz dotadašnjih borbi, pogotovo iz "Bitke za Britaniju", koja je završena 7 meseci pre Hitlerovog napada na SSSR. Hitler je na Istocni front uputio svoje najelitnije i najbolje pilote, kao i nesumnjivo najbolje avione pocetkom 40-ih godina Bf-109, racunajuci na brzu i odlucujucu ofanzivu, koja ce slomiti protivnika i pre nego nastupi zloglasni ruski "general-zima".
(Radmila Tonkovic)


  Kraljevacka fabrika aviona "BREGE"  
Kada bi danas neko objavio vest, da je u Kraljevackoj fabrici aviona Ratnom vazduhoplovstvu isporucen i na upotrebu predan prvi Rafal, verovatno bismo se slatko nasmejali, jer otkud u Kraljevu fabrika aviona, koja može da napravi tako dobar avion? No, pre skoro 80 godina takva vest je bila itekako verodostojna. Tacnije 5. jula 1929. godine iz Kraljevacke fabrike aviona je izašao prvi avion Brege 19, potpuno izgraden u Kraljevu.
(Mladen Grahovac)


  vrh strane  
  javite seRedakcija
AEROmagazin-a

Palmira Toljatija 5/I
11075 Novi Beograd
Tel./Fax:
+381 (11) 600-720; 670-927
 
 

Copyright ©1999: BB-Soft, Beograd
Design TaurusTeam