AEROmagazin
  IZVODI
ČLANAKA IZ
AEROMAGAZINA
BROJ 54

  ratne mašine
 

100 veličanstvenih godina

 
Svaka zemlja i epoha su imale svoje Dedale i Ikare, čiji podvizi zvuče kao legende. Vekovima je čovek gospodario morima, okeanima i kopnenim prostranstvima, dok je vazdušni prostor milenijumima ostao rezervisan samo za ptice. Želja, nagon, upornost, motivacija i vekovni san za letenjem čoveku nisu bili dovoljni, da se vine u visine. Bilo je potrebno, da se dostigne i neophodan nivo znanja. Činilo se, da upravljiv motorni let nije moguć sve dok se Orvil Rajt (Orville Wright) nije vinuo u nebo 17. decembra 1903. godine. Zahvaljujući svojoj tehničkoj logici, braća Rajt su prevazišla raniji metod "pokušaja i grešaka" svojih prethodnika i pokorila nebo. Tim podvigom su Amerikanci ušli u svet vazduhoplovstva pre 100 godina i sada su već dostigli zvezde. Mi smo u taj svet ušli samo nekoliko godina kasnije, i nakon više decenija uspona i slave dosegli smo dno naših vazduhoplovnih ! Gde smo mi to pogrešili? Svi u svetu u vazduhoplovstvu vide svoje snove i generatore napretka, a mi smo poslednjih godina napustili i snove i napredak. Da li imamo pravo, da stvaralački duh prethodnih generacija tek tako prekrijemo plaštom zaborava? U jednoj globalnoj retrospektivi proteklih 100 vazduhoplovnih godina podsetičemo na najvažnija dostignuća, koja su večiti čovekov san o letenju učinila bogatijim i realnijim.(Mato Siladić)

  Vazduhoplovni
opitni centar
  Ispitivanje vazduhoplova datira od kada postoji i sama istorija vazduhoplovstva, a na samom početku je konstruktor aviona bio ujedno i probni pilot. Danas se ispitivanjem vazduhoplova bave stručnjaci potrebnih profila u specijalizovanim ustanovama - opitnim centrima, koji su snabdeveni neophodnom ispitno-mernom opremom i potrebnom metodologijom. Ispitivanje je oduvek bilo timski rad, a sinonim za opitne centre su probni (opitni) piloti. Sumirajući rad našeg Vazduhoplovnog opitnog ventra (VOC) samo u periodu posle II svetskog rata može se zaključiti, da su do danas ispitana 203 tipa vazduhoplova, od čega 60 tipova stranih aviona, 94 prototipa domaćih aviona i 35 prototipova jedrilica, 102 tipa ličnih, teretnih i kočionih padobrana, 65 vrsta i tipova vazduhoplovnog naoružanja, ogroman broj elektroopreme, elektronske opreme i uređaja, 15 tipova vučenih, vođenih i programiranih meta i širok asortiman zemaljske opreme i zaštitne opreme pilota. U tu svrhu piloti VOC-a su izvršili više od 120.000 letova, izdato je 1600 izveštaja-elaborata o izvršenim ispitivanjima, dok je izvršavajući zadatke ispitivanja i prikazivanja vazduhoplova poginulo 12 probnih pilota. (Radmila Tonković)

  "OPERA 3"  
S obzirom da su današnje vojne intervencije uglavnom usmerene na smirivanje međunarodnih konflikata, neophodno je, da savezničke nacije jednom godišnje okupe svoje snage na multinacionalnoj vežbi, kako bi uvežbavali međusobnu saradnju (interoperativnost). Tokom oktobra u francuskim vazduhoplovnim bazama se okupilo preko 140 vazduhoplova, da bi "ukrstili" mačeve u vežbi "Opera 3".
Konflikti u svetu, koji su se odigrali u poslednjoj dekadi, pokazali su, da su evropske snage brzo usmerile svoje potencijale prema novom cilju, kao što je nekad "hladni rat" iznenada promenio evropski detant. Sa značajnim smanjenjem nacionalnih oružanih snaga, nacionalni političari pokušavaju da se uzdignu na nivo moralnog autoriteta za održavanje mira i reda, a da istovremeno svojim oružanim snagama daju razlog za postojanje. Takva nastojanja mogu da budu ostvarena jedino kroz zajedničke napore različitih nacija u koalicionim snagama, kako je pokazano u nedavnim sukobima u Iraku i na Balkanu. (Koen Aerts / Aero Topics)

  "Flying Rhino 2003"  
U periodu 8-19. septembar je održana vežba "Flying Rhino 2003" u vazduhoplovnoj bazi "Namest", u južnom delu češke Republike. Naziv vežbe je vezan za Prvu oklopnu diviziju iz Rina (1st Rhino Armoured Division - Velika Britanija), odakle potiču istureni oficiri za navođenje, koji su navodili lovačke avione na odabrane ciljeve na bojištu tokom vežbe u češkoj. Pre pet godina britanska vojska je prihvatila da obučava češke isturene oficire za navođenje, a u septembru je održana prva takva vežba, u kojoj su učestvovali avioni L-159 iz 32 "Zaklanda Taktickeho Letectva", stacionirani u bazi "Namest", 2 britanska Hoka i 4 Herijera sa 70 ljudi. Za vreme vežbe je izvršena simulacija odbacivanja različitih vrsta ubojnih sredstava na odabrane ciljeve sa L-159 i Herijera. Pri tome je L-159 prikazao prilično bogat arsenal naoružanja od IC-raketa Sidewinder, preko raketa vazduh-zemlja Maverick, do nevođenih raketnih zrna. Bez obzira na drastično smanjenje vojnog budžeta, koje je obuhvatilo zatvaranje nekoliko vazduhoplovnih baza i povlačenje većeg broja ostarelih aviona, uključujući i 36 novoproizvedenih L-159, češko RV je odlučilo da ispuni svoju ulogu u NATO, što je potvrdilo ovom vežbom i slanjem 6 aviona L-159 na NATO-vežbu "Air Meet", koja je održana u periodu 8-18. septembar u Poljskoj. (Paul Kievit&Carlo Kuit/Bronco Aviation)

  Oproštaj "Luftwaffe"
od MiG-29
 
Nemački lovci MiG-29 "Fulcrum", koji su početkom devedesetih godina dobijeni od Nemačke Demokratske Republike prilikom ujedinjenja dve nemačke države, oduvek su imali specifičnu ulogu u nemačkom RV ("Luftwaffe"). Oni su bili jedini avioni sovjetske proizvodnje, koji su iz bivše države integrisani u "Luftwaffe". Sa dolaskom Eurofajtera EF 2000, era Migova se približila samom kraju. Tokom septembra meseca je prvih pet nemačkih "dvadesetdevetki" predano poljskom RV, a u decembru sledi predaja narednih pet letelica. I preostalih 13 aviona će se tokom 2004. godine naći u naoružanju poljskog RV. Prošle 2002. godine je odlučeno, da se lovački puk Jagdgeschwader 73 (JG-73) prvi oprosti od svojih starih F-4F i prenaoruža avionima tipa Eurofajter.
(Authors and copyright: Carlo Kuit & Paul Kievit / Bronco Aviation)

  "TOP GUN"
na ruski način
 
Za vreme svog dvogodišnjeg komandno-štabnog usavršavanja u Ruskoj Federaciji u Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji "J.A.Gagarina" imao sam priliku, da pose?ujem razna mesta i saznam mnogo interesantnih stvari o nekim naučnim ustanovama, vezanim za rusku armiju i rusko društvo u celini. Jedna od najinteresantnijih spoznaja je ipak vezana za avijaciju, za tajno pripremani "megdan" lovaca F-15 i Su-27. (Roberto Dela Kroče)

  AH-56 Cheyenne  
AH-56 Cheyenne je jedan od najneobičnijih, ikada konstruisanih helikoptera. Nažalost, kao ni mnogi drugi vazduhoplovi veoma složene konstrukcije, ni Cheyenne nije ušao u operativnu upotrebu. Bez obzira na to, njegove pojedine karakteristike su bile zadivljujuće, tako da Cheyenne i danas kod vazduhoplovaca budi respekt i poštovanje. (Sebastian Baloš)

  Pad "Crnog jastreba"  
Za samo petnaest dana u Iraku su oborena tri američka helikoptera: 25. oktobra - helikopter "Crni jastreb" sa jednim povređenim, 2. novembra - helikopter Chinook sa 16 poginulih i 20 povređenih i 7. novembra - ponovno "Crni jastreb", kada je poginulo šest osoba. (Mladen Grahovac)

  Norveški adut  
Trend razvoja protivbrodskih projektila u prvoj dekadi ovog veka nedvosmisleno potvrđuje, da je koncept razvoja univerzalne stand-off platforme postao dominantan u svim podvarijantama, bilo da se radi o projektilu lansiranom iz vazduha, sa zemlje ili sa vode. Zajedničko za sve ove borbene sisteme je, da su potpuno autonomni, visokomanevribilni i sa raznim varijantama efekta dejstva na cilju, u zavisnosti od bojevog podsistema, koji je integrisan na projektil. Primer savremenog rešenja sistema protivbrodskog projektila, koji je ujedno i krstareći projektil srednjeg dometa, jeste norveški NSM kompanije "Kongsberg". Njegov razvoj, koji je započet 1996. godine, sada ulazi u završnu fazu i njegova promocija se očekuje u toku 2004. godine. (Goran Memon)
  nebo za hrabre
  Božidar Komac - as koji je proslavio naše vazduhoplovstvo  

Svetski prvak u vazduhoplovnom jedriličarstvu sa 1500 sati naleta na 53 tipa jedrilica, nastavnik letenja, probni pilot, letački inspektor, višestruki rekorder - nosilac 11 rekorda, jedriličarski as i nosilac najviših jedriličarskih znački - "zlatno C sa 3 dijamanta" . To je ukratko Božidar Komac kao vazduhoplovac. (Radmila Tonković)  Susret žena-letač  
Jubilarnoj godini svetske avijacije i žene-letači našeg podneblja su dale svoj doprinos, obeleživši 100-godišnjicu od prvog ?ovekovog leta na letelici težoj od vazduha i 30-godišnjicu od održavanja "Prvog zbora žena-vazduhoplovaca Jugoslavije" upriličivši dvodnevni "Susret žena-letača", kojem je prisustvovalo 60 žena-letača iz Srbije i Crne Gore, Slovenije, Republike Srpske, Makedonije i Hrvatske, a pozdravne telegrame su uputile žene-letači iz Švajcarske, Kanade i Rusije. (R.T.)

 

  sam svoj majstor

 

Mistel 1 -
maketarski izazov

 
U trenucima kada su već bili na putu da izgube rat, nemački stručnjaci su kreirali niz naprednih, ali i neobičnih rešenja, naročito na polju avijacije. Jedno od najinteresantnijih dostignu?a je bilo komponovano od lovca Bf-109f i za tu svrhu prepravljenog bombardera Ju-88A. U toj kombinaciji je Ju-88A predstavljao bespilotnu leteču bombu, dok je Bf-109f4 bio upravljačka komponenta koja je ovu bombu donosila, usmeravala i na kraju odbacivala. Komandne površine gornjeg i donjeg aviona su bile sinhronizovane. Eksploziv je imao veliku razornu moć, a njegovu razornost je povećavala i izvesna količina goriva, koja je ostajala u rezervoarima. Posle otkačinjanja Ju-88A bi nastavljao let ka cilju, dok bi se Bf-109f izvla?io iz zone dejstva. Ova kombinacija je bila vrlo interesantna, zato što je "bomba" (Ju-88A) bila mnogo ve?a od aviona koji je bombu nosio. čitav sistem, poznat i pod nazivom "Mistel 1", na pojedinim arhivskim snimcima je delovao vrlo zanimljivo, zbog čega se nisam mnogo dvoumio, kad sam se našao u prilici da nabavim maketu dotične "leteće skalamerije". (Đorđe Miltenović)

   arhiv
  MiG-15
Nebeska strela
 
Nakon II svetskog rata, a u svetlu nemačkih i engleskih dostignuća na polju mlazne avijacije, nametnuo se zaključak, da je elisno-klipni lovački avion dostigao svoj maksimum i da budućnost leži u mlaznoj propulziji. U toku rata su jedino Nemci i Englezi razvili mlazni motor do te mere, da može da se operativno koristi. Najbrži elisno-klipni lovci su u pravolinijskom letu dostizali 760 km/h (Do-335, TA-152, P-47M), a u eksperimentalnim slućajevima čak i do 800 km/h. To je bio maksimum za elisno-klipni motor, s obzirom da elisa gubi sposobnost stvaranja pogonske sile pri većim brzinama, zbog stvaranja udarnih talasa na njenim vrhovima.
Razvoj mlaznog pogona je tekao dosta mukotrpno. Prednjačili su Englezi i Nemci, dok su ostali od toga bili dosta daleko. Koristeći mudre diplomatske poteze Rusi su uspeli da nabave najnovije engleske radijalne motore Nene i Derwent (kompanije "Rolls-Royce") i da ih po licenci proizvode. Zahvaljujući njima nastaje legendarni lovac MiG-15, koji je Amerikancima zadavao glavobolje na korejskom nebu od 1950. do 1953. godine. (Nenad Pavlović)  vrh strane  
  javite seRedakcija
AEROmagazin-a

Palmira Toljatija 5/I
11075 Novi Beograd
Tel./Fax:
+381 (11) 600-720; 670-927
 
 

Copyright ©1999: BB-Soft, Beograd
Design TaurusTeam