AEROmagazin
  IZVODI
ČLANAKA IZ
AEROMAGAZINA
BROJ 66

  ratne mašine
 

DA LI SU HEROJI ZABORAVLJENI?

 
Šestog aprila su se navršile 64 godine od brutalnog bombardovanja Beograda 1941.

„Sine ira et studio” (Bez mržnje i pristrasnosti) - želimo dati mali doprinos ovoj godišnjici, bez obzira kako je ona na koga uticala i koliko ga je pogodila danas, juce i tih kobnih aprilskih dana. Istorija je rekla svoje. Istorija mora da prica o poznatom, istraženom, proverenom, jer se radi o nauci kao jedinstvenom i zakonitom procesu, uprkos mnogim protivrecnostima, raznostranostima, zabludama i iskrivljavanju cinjenica. Covek nije savršeno bice, pa ni njegova istorija nije savršena. Ona je onakva kakva je bila, i ništa više. Ovo skromno secanje je u pomen Beogradu, poginulim gradanima, kao i pilotima Ratnog vazduhoplovstva i pripadnicima PVO, koji su branili ono što se nije moglo braniti, ali su barem pokušali.
(B.M.)

  “IDEX 2005.”  

Sedma internacionalna izložba vojne opreme i naoružanja (The 7th International Defence Exhibition) “IDEX 2005.” je održana u periodu 12-17. februar 2005. godine u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Na izložbi je ucestvovalo više od 900 kompanija iz 50 zemalja sveta, koje su na izložbenom prostoru od preko 25.000 m2 prikazale najnoviju vojnu opremu i tehnologije za potrebe sva tri vida oružanih snaga. Izložbu su posetile brojne vojne delegacije, a ukupan broj posetilaca je premašio brojku od 30.000.
(Mato Siladic)

 

» PARTNER 2005. »

 
NDrugi po redu sajam naoružanja i vojne opreme »Partner 2005.« je ove godine održan od 1. do 5. februara u hali 3 Beogradskog sajma i privukao je izuzetno mnogo gostiju i posetilaca. Sajam je otvorio ministar za odbranu, a pokrovitelj je bilo Ministarstvo za odbranu. Veliko interesovanje je pobudio prvenstveno veliki broj izlagaca – 40 domacih i 5 inostranih, što je ovom sajmu pribavilo atraktivan prefiks – medunarodni, sa tendencijom prerastanja u tradicionalni. Od stranih izlagaca direktno su izlagali proizvodaci iz Francuske, Italije, Austrije, Bugarske i Hrvatske, a najveci broj domacih izlagaca je na svom štandu objedinilo »Javno preduzece Jugoimport-SDPR« iz Beograda, pod cijim su okriljem nastupila najveca preduzeca domace odbrambene industrije, naucno-istraživacke institucije, opitni centri i remontni zavodi, koji su prezentovali svoje proizvodne i razvojne programe i kapacitete mnoštvom prospekata i putem multimedijalnih prezentacija. (R.T.)

  GAVRAN – mini bespilotna letelica  

Mnogi strucnjaci tvrde, da buducnost vazduhoplovstva pripada bespilotnim letelicama. Sa razvojem elektronike i njenom primenom u oblasti automatskog upravljanja, a posebno sa razvojem i minijaturizacijom racunara, u poslednjih deset godina je došlo do ogromnog napretka u oblasti bespilotnih letecih mašina. Razvoj bespilotnih letelica je najviše odmakao u oblasti vojnog vazduhoplovstva. Tako danas imamo primere mikro bespilotnih letelica, ciji je razmah krila svega nekoliko centimetara, ali i projekte poput onog, gde se na postojeci lovacki avion F-16 kao borbenu platformu ugraduju potrebni sistemi, koji bi u odredenim situacijama trebalo da potpuno eliminišu potrebu za ljudskom posadom.
(Dejan Vukmirovic i Dragan Kolundžic)

 

  “Penzionisanje” holandskih P-3C Orion  

Dana 14. januara 2004. godine je održana zvanicna ceremonija “deaktivacije” mornaricke vazduhoplovne flote u mornarickoj bazi “Valkenburg”, cime je oznacen kraj istorije pomorske avijacije Holandije. Baza je zvanicno zatvorena 1. januara 2005. godine, a deaktivacija pomorskih skvadrona VSQ320 & VSQ321 iz sastava mornarickih vazduhoplovnih snaga (Marine Luchtvaart Dienst) je postala deo budžetskog “kresanja”, koje ima veliki uticaj na Ratno vazduhoplovstvo, Ratnu mornaricu i Kopnenu vojsku. Na primer, ovo budžetsko “kresanje” nije uspeo da izbegne jedan broj aviona F-16 Fighting Falcon, cela flota helikoptera Bo-105 Bolkow, pa cak i jedan broj helikoptera AH-64D Apache. Sada je red došao i na holandsku Ratnu mornaricu, da izgubi dobar deo svojih snaga.
(Credits: Carlo Kuit & Paul Kievit/ Bronco Aviation)

 

  Za komandama veterana  

»Kad nema novih aviona, dobri su i stari, pa makar dobrano zašli i u cetvrtu deceniju“ - kratka je konstatacija, koja je danas prisutna u vecini naših aeroklubova. Primera je dosta, pa ipak, i pored generalno sumorne slike, ovo ne treba svaki puta da se shvati tragicno. U prilog tome govori i aktivno letenje nekih aviona-veterana, koji u lokalnim sportskim organizacijama i dalje mogu da imaju svoju znacajnu edukativnu ulogu, pogotovo u nekim letackim disciplinama, koje su u prethodnoj deceniji prakticno zamrle. Kod malo boljih poznavalaca situacije ovo ce u startu izazvati asocijacije na avione Zlin Z-526F, koji i dvadeset godina nakon „izlaska“ iz upotrebe u RV i PVO još uvek aktivno lete u našim aeroklubovima. Kao i u nekim drugim slucajevima, i ovaj avion je nepravedno stavljan u drugi plan, naspram Cesni, Pajpera i ostalih «in» letelica, koje su bile poželjnije kao odskocna daska za saobracaj. Ipak, istinski ljubitelji letenja su uvek voleli da se oprobaju za komandama ovog cigrastog akrobate. Tom izazovu nije mogao da odoli ni autor ovog teksta, koji, uprkos novembarskom hladnom vremenu i niskoj donjoj bazi oblacnosti, nije odustao od ponude da proba Zlina.
(S.V.)


 

 

  nebo za hrabre
  PADOBRANSKI ŠKOLSKI CENTAR - BANJA LUKA
AK "Sveti Ilija"
 

Prvi padobranski skok u Bosni i Hercegovini je izveden u Banja Luci davne1948. godine, a da istorijski kuriozitet bude još veci, izvela ga je žena-heroj svog vremena Banjalucanka Nevenka Licina-Majc, koja je samo godinu dana ranije sa Radmilom Rakocevic izvela i prvi skok u posleratnoj Jugoslaviji. Ona tada nije mogla ni naslutiti, da je tim skokom zasejala banjalucko padobranstvo, a kada se dobro zaseje, onda mora dobro i da rodi.
(Duško Grmuša)


 

 


  uradi sam
  AMATERSKA GRADNJA  
- NADA RAZVOJA SPORTSKOG VAZDUHOPLOVSTVA -
Najaktivniji i najuspešniji segment sportskog vazduhoplovstva kod nas su avio-modelari, koji svojim radom i znanjem vec dugi niz godina ostvaruju zavidne rezultate. Klubovi avio-modelara i maketara su uglavnom uspeli da se održe, prvenstveno zahvaljujuci cinjenici, da se u ovim klubovima permanentno radilo i cinjenici, da se za bavljenje ovom granom sportskog vazduhoplovstva zahtevaju manja sredstva, pa je besparica manje uticala na njihov rad. I u ovim klubovi je došlo do smanjenja brojnosti clanstva, ali se to oseca mnogo manje nego u drugim oblastima sportskog vazduhoplovstva. Narocito je teško stanje u sportskom letenju, gde jedrilicarstvo i motorno letenje preživljavaju teške trenutke. Za jedan cas letenja je potrebno izdvojiti znatna materijalna sredstva, što je za vecinu onih koji bi želeli da nauce da lete - nedostižno. Zbog toga bi mnogi želeli da imaju svoj avioncic i da pomocu njega nauce da lete…
(Alekasandar Kusovac)

 


  arhiv
  GÜNTHER RALL  
- proslavljeni as "Luftwaffe" i general NATO-pakta -

Na pocetku II svetskog rata 1. septembra 1939. godine kicmu Hitlerove avijacije su cinili najsavremeniji avioni He-111 i Bf-109, a stepen izvežbanosti i borbenog morala nemackih pilota je bio na izuzetno visokom nivou. Mora se priznati, da je Hitlerova avijacija delovala impozantno, s obzirom da je od zabrane definisane "Versajskim ugovorom" bilo proteklo tek 17 godina, relativno kratak period za razvoj vojnog vazduhoplovstva. Piloti "Luftwaffe" koji bi dospevali na front ili bi ginuli ili bi postajali asovi nad asovima. Günther Rall je bio jedan od najpoštovanijih asova II svetskog rata, koji je sedeci za komandama Me-109 oborio 275 aviona i postao treci as "Luftwaffe" po broju pobeda u vazduhu, u toku rata je ukupno leteo u 621 vazdušnoj misiji, 8 puta je bio oboren, a 3 puta ranjen. U usponu i padu Treceg Rajha je imao tri susreta sa Hitlerom, savremenik je propasti Nemacke u oba svetska rata, a zahvaljujuci kombinaciji svog aeronautickog iskustva i dobre srece postao je živa legenda na evropskom frontu. Danas je u 86. godini agilan NATO-general i pre dve godine je kao pocasni gost otvorio novi vazduhoplovni muzej u gradu Washington.
(Ra
dmila Tonkovic)

 

 

Sportsko-turisticki
avion V-55

 

Danas se u našoj “vazduhoplovnoj” javnosti dosta piše o potrebi ocuvanja domace vazduhoplovne industrije. U sklopu te teme se cesto pominje i privatna inicijativa, što nije ništa novo u našoj vazuhoplovnoj industriji. Cak i u vreme FNRJ, odnosno SFRJ, upravo je u vazduhoplovnoj industriji bila zastupljena privatna inicijativa, pocev od aviona Josipa Modlija ”Modli-8”, pa preko Ca-51, V-55 i LK-1 do Avale-1 (koja doduše predstavlja modifikaciju aviona V-55), pored još nekih drugih konstrukcija. Tu su i konstrukcije KB-6, KB-11, Libis 160/180, Utva-56 i Utva-60, koje su takode nastale mimo zvanicnih državnih narudžbina, ali su iza njih ipak stajale fabrike vazduhoplova, tako da njih ipak treba posmatrati odvojeno. Za razliku od “fabrickih aviona”, ovom prilikom cemo govoriti o nastanku »privatnog« domaceg aviona V-55.
(Nebojša Đokic)

 
  vrh strane  
  javite seRedakcija
AEROmagazin-a

Palmira Toljatija 5/I
11075 Novi Beograd
Tel./Fax:
+381 (11) 600-720; 670-927
 
 

Copyright ©1999: BB-Soft, Beograd
Design TaurusTeam