AEROmagazin
  IZVODI
ČLANAKA IZ
AEROMAGAZINA
BROJ 71

  ratne mašine...
 

»Suhojevi“ presretači

 
Konstruktorski biro „Suhoj“ se sredinom pedesetih godina prošlog veka na velika vrata vratio na vazduhoplovnu pozornicu. Pojava vrlo brzog americkog bombardera B-58 i izvidackih aviona U-2, koji su leteli na vrlo velikim visinama, ukazala je na potrebu za presretacem, koji bi bio sposoban da se suprotstavi novonastalim pretnjama. Zadatak je poveren konstruktorskom birou „Suhoj“, na celu sa glavnim konstruktorom Pavelom Osipovicem Suhojem, i prototip presretaca s oznakom T-3 je prvi let izveo maja 1956. godine, a u naoružanje je uveden krajem 1959. godine pod oznakom Su-9 (fabricka oznaka T-43). Razvijan i usavršavan do verzije Su-15TM, zauzeo je znacajno mesto u istoriji avijacije i sovjetskog naoružanja.
(Nenad Pavlović)

  Ratno vazduhoplovstvo Južnoafričke Republike  

Pored zlata, platine i dragog kamenja, Južnoafricka Republika (JAR) odnedavno sama razvija i proizvodi vojnu tehniku, pre svega avione i helikoptere, bespilotne letelice i vazduhoplovno naoružanje. Pocevši sredinom šezdesetih godina 20. veka sa licencnom proizvodnjom italijanskih školsko-borbenih aviona, avio-industrija JAR je s vremenom prerasla u najmocniju granu industrije na africkom kontinentu. Avioni i helikopteri se ne proizvode samo za vlastite potrebe, vec se prodaju i na svetskom tržištu. Dok je kooperacija u sferi proizvodnje s inostranim avio-preduzecima sve veca, treba istaci, da su evidentni uspesi i u sferi modernizacije avio-tehnike ranijih generacija. Sada je južnoafricko RV na pocetku nove ere. Bez obzira na budžetske restrikcije, kao i u vecini zemalja sveta, naruceno je 28 novih aviona JAS-39 Gripen, cija isporuka krece od 2007. godine, 24 aviona Hawk Mk120 (cija je isporuka krenula 2003. godine) i 30 helikoptera A109LUH. Do uvodenja u naoružanje Gripena okosnicu južnoafrickog RV ce ciniti avioni Cheetah C i D.
(Roberto Dela Crocce, pilot)

 

Novi laki školsko-borbeni avion

 
U vremenu kada je u porastu broj kompanija koje razvijaju lake mlažnjake, “Aviation Technology Group” (ATG) iz Inglvuda (Kolorado) ponudila je jednu opciju koja se od drugih razlikuje po tome što nema klasicnu putnicku kabinu. Umesto nje, odlikuje je tandem-kabina, nalik na one na borbenim avionima dvosedima. Ovaj avion, nazvan ATG Javelin (engl.-koplje), razvija se u dve verzije. Prva Mk-10 je namenjena civilnom tržištu, dok je Mk-20 namenjena vojnim vazduhoplovstvima nazvana - Napredni mlazni školski avion (Advanced Jet Trainer). Vojna varijanta se razvija u saradnji s Izraelskom vazduhoplovnom industrijom (IAI), koja se u program ukljucila oktobra 2004.godine.
(Priredio: Slaviša Vlacic).

 

 

“Al Ain 2006.”

 
Preko 125.000 posmatraca je imalo priliku da u periodu 11-15. januara 2006. godine u emiratskom gradicu Al Ainu uživa u vratolomijama i majstorijama najhrabrijih i najveštijih pilota sa svih merdijana sveta. Bilo je to prvo ovogodišnje okupljanje letacke elite, kao zagrejavanje za brojne aeromitinge, koji se pompezno najavljuju za tekucu godinu. “Al Ain Show 2006.” je okupio sve atraktivno u vazduhoplovnom svetu – od radio-upravljanih modela, preko padobranaca, skaj-dajvera, letecih akrobata i lakih aviona do najboljih svetskih akro-grupa. “Al Ain Show 2006.” su željno ocekivali brojni posmatraci iz dva glavna razloga: zato što je najavljeno ucešce velikog broja akro-grupa iz inostranih RV i zato što je organizator er-šoa emiratsko RV, koje je nedavno u naoružanje uvelo najsavremeniji F-16 “blok 60”. Nažalost, dogadaj je oskrnavljen zbog lošeg vremena (pešcane oluje) i zbog udesa emiratskog novog lovca F-16E tri dana pre pocetka ovog mitinga. Pilot se spasao katapultiranjem, ali je senka tog dogadaja sve vreme lebdela nad celim spektaklom. Zbog pomenutog udesa ucešce emiratskih borbenih aviona je bilo veoma ograniceno i svelo se na prelete dve formacije od po cetiri Miraža 2000 i F-16, i to samo prvog dana takmicenja!
(Mato Siladić)  biznis klasa...
  Mali mlažnjaci osvajaju nebo  
Nakon gotovo tri decenije pokušaja, obustavljanja brojnih projekata, ugašenih snova i stotine razocaranih investitora, jedan dugi san postaje java – radaju se jeftini, laki, mali personalni mlažnjaci. U nastojanju da definišemo ovaj pojam, može se reci, da su mali mlažnjaci - letelice sa jednoclanom/dvoclanom posadom, opremljene novom generacijom turboventilatorskih motora, po velicini slicne postojecim dvomotornim klipnim avionima, sa prostorom za smeštaj 4-6 putnika, maksimalne mase ispod 4.500 kg, sa doletom od oko 1.600 km i sa stazom za poletanje i sletanje dugackom oko 900 m. Poredenja radi, tradicionalni srednji mlazni biznis-avion, kakav je Bombardier LearJet 60, nosi osam putnika, ima masu od 10.659 kg i zahteva pistu dužine od 1.676 m. Slogan proizvodaca malih mlažnjaka, kao izazov “vecoj braci” u upotrebi, veoma je jednostavan, ekspresivan i zavodljiv: „Mi nudimo istu funkcionalnost u pola cene“.
(Mato Siladić)

 

  Tehnologija montaže aviona  
Kao jedan od najsloženijih tehnickih objekata, avion predstavlja skup velikog broja delova raznorodnih materijala, namena i nacina izrade. Kao jedna od kljucnih tehnologija u izradi aviona javlja se ona koja se upravo dešava na kraju ciklusa proizvodnje - montaža. Složeni nacini, koji obezbeduju optimalnu montažu s aspekta angažovanih ljudskih i meterijalih sredstava, unapreduju se iz godine u godinu. Ipak, neki principi ostaju nepromenjeni. Šta je to što avione DC-3 i Airbus A380 ili Boeing 7E7 u montaži cini slicnim, a šta je to novo što ih razlikuje? Na koji nacin se obezbeduje da prvi i hiljaditi avion iz serije imaju medusobno zamenjive sklopove? Kako omoguciti, da delovi proizvedeni u razlicitim fabrikama i delovima sveta idealno pasuju prilikom ugradnje? Sve ovo omogucuju metodi tehnologije montaže aviona.
(mr Andrija Ekmedžic, dipl. ing.)

 

  Novi ceški laki avion VUT 100 - COBRA  
Najnoviji dizajn na polju opšte avijacije je ceški cetvorosed VUT100 - Cobra sa klipnim motorom, koji je svoj prvi javni debi imao u prolece ove godine na najvecem evropskom aeromitingu opšte avijacije u Fridrihshafenu u Nemackoj, gde je i privukao veliku pažnju publike, iako je njegov prvi let izveden još u novembru 2004. godine. Tržište je moglo da vidi novi avion sa posebno širokom kabinom, koja je dizajnirana prema stilu luksuznog automobila. Sa danas najširom kabinom na tržištu opšte avijacije (1.31m) avion nudi nenadmašnu udobnost kabine, izvanredne performanse i stakleni kokpit - tri glavne karakteristike koje svi današnji kupci prvenstveno zahtevaju.
(Radmila Tonković)

 

 

 

  sam svoj majstor . . .

  Kraljevski Hariken u minijaturi  
Poznavaocima naše vazduhoplovne istorije je dobro znano, da je Kraljevina Jugoslavija u svom sastavu imala i lovacke avione Hoker Hariken Mk I (Hawker Hurricane Mk I) , za koje je cak bila otkupljena i licenca, pa je na taj nacin u našim fabrikama izradena i manja serija ovih aviona. Maketa aviona koju opisujem u narednim redovima predstavlja umanjenu kopiju primerka proizvedenog pred sam rat 1941. godine u našoj domacoj fabrici “Zmaj”. Sam avion je interesantan vecem broju maketara, jer predstavlja jednu od prvih verzija sa platnenom presvlakom krila, a makete sa takvim krilom su retke u razmeri 1:48.
(Nikola Mihaljčić)

 

 

  nebo za hrabre...

  Padobranski školski centar „Banja Luka“  
Aeroklub „Sveti Ilija“ je ove godine prerastao u Vazduhoplovno društvo „Sveti Ilija“, a padobranska sekcija u Padobranski klub „Banja Luka“. Po uzoru na savremene školske padobranske centre u razvijenim zemljama u okviru Padobranskog kluba je osnovan Padobranski školski centar „Banja Luka“. Uvažavajuci savremene svetske tokove u padobranstvu nabavljeni su savremeni školski padobrani i oprema i uvedene su napredne metode u obuci padobranaca. Sve to je doprinelo brzom razvoju i omasovljavanju banjaluckog padobranstva. (Mirko Stupar, sportski padobranac)

 

  Dodela »ZLATNOG ORLA«  
Svecanost proglašenja najboljih vazduhoplovnih sportista se svake godine vec tradicionalno održava u prelepom ambijentu restorana »Aeroklub« u Uzun Mirkovoj u Beogradu, na kojoj se dodeljuju prestižne nagrade Vazduhoplovnog saveza SCG i Medunarodne aeronauticke organizacije (FAI).
Ovogodišnja svecanost je održana 26. januara, kada su proglašeni i državni i svetski rekorderi i po granama vazduhoplovnih sportova nagradeni najbolji sportisti u jedrilicarstvu, padobranstvu, paraglajdingu, raketnom i vazduhoplovnom modelarstvu, motornom letenju i letenju na ULL. Najbolji jedrilicar za 2005. godinu je Vlatko Rihter (AK »Novi Sad«), najbolji paraglajderista je Zoran Petrovic (PK »EOL-Kraljevo«), najbolji pilot ULL je Mirko Poznanovic (VK »Vihor« - Nova Pazova), najbolji vazduhoplovni modelari su Ivan Kolic-senior (AK »Jugo« – Beograd) i Danilo Otic-junior (AK »Titel«); najbolji raketni modelari su Živan Josipovic-senior (AK »Franjo Kluz« - Zemun) i Mladen Krcedinac-junior (AK »Sremska Mitrovica«); najbolji padobranci su Ljubiša Naumovic – u muškoj konkurenciji (AK »Naša krila« – Paracin) i Svetlana Simic u ženskoj konkurenciji »AK »Naša krila« – Paracin), dok je najbolji motorni pilot Ratko Jovanovic iz istoimenog paracinskog Aerokluba.
(Radmila Tonkovic)

 

  silikon...

  Tajna oružja iznad Normandije
(Secret Weapons Over Normandy)
 
Iako se ova igra pojavila pre skoro tri godine, grafika i atmosfera u igri su na veoma visokom nivou. Igra nije klasicna simulacija letenja, ali ni ozbiljni igraci simulacija letenja nikako ne bi trebalo da izbegavaju ovu igru. Igra je izašla paralelno i na konzolama (PS2, Xbox...) i na PC-u. Izdavac je renomirani „LucasArts“, dok je autor „Totally Games“. U igri imate mogucnost da letite na preko 20 razlicitih aviona, ukljucujuci i Messerschmitt 163 Komet. Borbenih misija ima 15, ali sve one imaju primarni, sekundarni i bonus zadatak. Ako nekome 15 misija izgleda malo, mora se uzeti u obzir, da jedna misija može da potraje poprilicno dugo, pa za prelazak cele igre morate da provedete petnaestak sati za vašim racunarom. Igra u imenu ima Normandiju, ali postoje misije i iznad Afrike i iznad Pacifika. U igri ste americki pilot James Chase, koji je dodeljen britanskom RAF-u. Vaša eskadrila je poznata pod imenom “Blackhawks” i u njoj lete najbolji piloti. Ukoliko uspešno izvršavate vaše zadatke dobijacete medalje, nove avione i naravno viši cin... (Igor Vasiljevic)

 

 


  arhiv...
  Jedan od najslavnijih konstruktora letelica
ALEKSANDAR SERGEJEVIČ JAKOVLJEV
 

Aleksandar Sergejevic Jakovljev (A.?. ???????), sovjetski i ruski konstruktor nesumljivo pripada plejadi najslavnijih svetskih konstruktora letelica. On pripada onom redu stvaralaca, koji su projektovali najveci broj razlicitih tipova aviona, kakvi su vojni (lovci, bombarderi, lovci-bombarderi, školski, trenažni, transportni, avioni za vertikalno poletanje i sletanje), sportski, putnicki, eksperimentalni, ali i po serijskoj proizvodnji najproduktivniji, narocito u godinama Drugog svetskog rata. Pored aviona, Jakovljev je projektovao helikoptere, konvertoplane, ali i letelice za posebne namene. Od vojnih aviona pod njegovim rukovodstvom i idejama su projektovani lovci, lovci-bombarderi i bombarderi proizvedeni u ogromnim serijama. Njegovi avioni su imali klipne, elisno-mlazne ili mlazne motore.
(B.M.)

 

 
  vrh strane  
  javite seRedakcija
AEROmagazin-a

Palmira Toljatija 5/I
11075 Novi Beograd
Tel./Fax:
+381 (11) 600-720; 670-927
 
 

Copyright ©1999: BB-Soft, Beograd
Design TaurusTeam